Ajankohtaista

8.6.2017

Elämyksiä Stadi Cupin avulla – Myös ulkomaalaisille

Suurin osa turnaukseen osallistuvista pelaajista on suomalaisia, mutta eivät suinkaan kaikki. Itä-Hakkilan Kilpa on saanut turnausta varten ulkomaalaista väriä, kun joukkueen peli- ja harjoitusvahvuuteen liittyi viime viikolla kaksi thaimaalaistyttöä.

Thaitytöt ovat Thailand Football Home Foundationin siipien suojassa.

— Järjestö avattiin 11 vuotta sitten. Saksalainen miljonääri Henrik Lorenz, joka oli suuri futisfani, lomaili aina Thaimaassa,pääsääntöisesti Phuketissa, ja hänellä oli visio ja haave perustaa säätiö, joka on riippumaton ulkopuolisista, taustoittaa hankkeen parissa vuosia työskennellyt Hannu Tuukkanen.

— Säätiö onkin ainoa maailmassa, joka ei pyydä tai ota vastaan ulkopuolista rahaa.

Voisi luulla, että säätiöllä olisi vaikeuksia varainhankinnassa, mutta näin ei ole. Säätiön toiminnalle kasvot ja tukensa antaa iso joukko jalkapallohistorian suurmiehiä.

— Säätiössä on paljon nimimiehiä (mm. Sir Bobby Charlton, toim.huom.) jotka edesauttavat sitä, että parhaat talentit voidaan lähettää eurooppalaisiin huippuseuroihin harjoittelemaan.

Pian käykin selväksi, että kaksi säätiön tukemaa jalkapalloilijaa on määrä lähteä saksalaisseura Eintracht Frankfurtin organisaatioon harjoittelemaan myöhemmin tämän vuoden aikana.

Vaikka säätiö parhaimmillaan voi mahdollistaa jalkapallon pelaamisen ammatikseen, se on ensisijaisesti luotu ja olemassa antaakseen eväitä elämässä pärjäämisen.

— Ykkötavoite on antaa lapsille hyvä tulevaisuus. Meillä on tällä hetkellä yhdeksän ammattipelaaja, jotka opiskelevat ja käyvät tekemässä tenttejä, mutta pelaavat pääsääntöisesti ammatikseen, Tuukkanen kertoo.

Tuukkanen itse on vastuussa jalkapallosta ja siihen liittyvistä asioista.

— Vastaan jalkapallosta ja suunnittelen, että minne menemme pelaamaan, ketkä menevät pelaamaan ja niin edelleen. Yritän tehdä lapsista jalkapalloilijoita ja tietysti tuoda ripauksen eurooppalaisia tuulahduksia.

Kielivaikeuksia ja lämmintä vettä

Aikaisemmin jalkapalloammattilaisena sekä nykyään television jalkapalloasiantuntijana tunnettu Mika Kottila on ollut osa prosessia. Hän valmentaa joukkuetta, jossa thaitytöt ovat mukana ja lisäksi Kottilan perhe majoittaa heitä vierainaan.

— He ovat meidän mukana ja asuvat meillä.

— Tykkäävät olla suihkussa, kun tulee lämmintä vettä, Kottila sanoo viitaten Thaimaassa yleiseen puhtaan ja erityisesti lämpimän veden puutteeseen.

Thaimaalaistytöt puhuvat thai-kieltä ja englannin ymmärtäminen on korkeintaan alkeellista. Tästä ongelmasta on kuitenkin selvitty luontevasti.

 

— Tietysti se on vähän hankalaa. Hannu Tuukkanen osaa thai-kieltä on joutunut vähän kertomaan ajatuksiani kentälle.

— Jalkapallo itsessään on kansainvälinen kieli. Pane pallo omille tai verkkoon ja that’s it.

Kottila itse on valmis jatkamaan yhteistyötä ainakin jossain muodossa ja muistuttaa, että kyse on lopulta isommista asioista kuin jalkapallosta.

— Yhteistyö varmasti jatkuu jollain tapaa. Pystyy antamaan toisenlaisista oloista tuleville mahdollisuuksia ja elämyksiä. Ilman muuta jos jollain tapaa saadaan auttaa, niin IHK seurana ja minä omana henkilönä haluan tukea, Kottila vakuuttaa.

Teksti: Miro Perhe
Kuva: Joonas Manninen