Ajankohtaista

9.6.2018

“Kannustus on tosi kivaa ja se auttaa keskittymään peliin” – Kannusta mua -kampanja herättää kiinnostusta seuroissa ja luo hyvää ilmapiiriä pelikentille

Helsingin Ponnistus ja PPJ/Sininen pelaa tiukkaa ottelua 2009 ikäluokassa perjantaiaamun sarastaessa. Ponnistuksessa numerolla kahdeksan pelaavan Nellin äiti Katri kannustaa tyttönsä joukkuetta intohimoisesti, mutta hyvässä hengessä.

– Itse olen pelannut ja meni syteen tai saveen, kannustus on todella tärkeää, vielä kun se tapahtuu hyvään sävyyn ja hyvillä sanavalinnoilla.

Tästä on juuri kysymys Kannusta mua -kampanjassa. Kannusta mua on Telian ja Palloliiton yhteistyössä toteuttama kampanja, jossa tarkoituksena on luoda positiivistä ilmapiiriä juniorijalkapalloon.

Kannusta mua -kampanjaan voi osallistua turnaukset, tuomarit, valmentajat, vanhemmat, yksittäiset pelaajat ja seurat. Kampanja toteutetaan ennen kaikkea yhteistyössä seurojen kanssa ja se on sille tärkeää. #kannustamua on vahvasti läsnä myös Stadi Cupissa. Tempaus näkyy kattavasti Stadi Cupin katukuvassa ja pelihengessä. Kannusta mua -kampanjan kampanjakoordinaattori Silja Ranta kertoi idean syntyneen muutama vuosi sitten.

– Idea syntyi, kun vuonna 2015, Riihimäen palloseuralla oli ottelussaan ständi, jossa otettiin kantaa aikuisten käytökseen pelikenttien laidalla. Se lähti huimaan somelentoon. Yksi julkaisu keräsi jopa 16 tuhatta tykkäystä. Tuumin, että tälläiselle kampanjalle voisi olla paikkansa juniorijalkapalloilussa, Ranta muistelee.

Kannusta mua -kampanja nousi Palloliiton kampanjaksi vuonna 2016. Kysyntää on vahvasti monelta eri taholta. Monet joukkueet ovat erittäin kiinnostuneita olemaan mukana tärkeässä asiassa.

– Seuroja on mukana hyvä määrä ja heidän mielestä tällainen kampanja on todella mahtava asia. Tällä hetkellä mukana on 120 seuraa, Ranta iloitsee.

Suurista seuroista espoolainen FC Honka on vahvasti mukana Kannusta mua -kampanjassa.

– FC Honka haluaa ehdottomasti olla mukana nostamassa tärkeää asiaa esiin ja kantaa vastuuta. Kannustamisella, niin hyvällä kuin huonollakin, on suuri vaikutus harrastuksen jatkumiseen, kertoo seuran puheenjohtaja Mariet Louhento Palloliiton haastattelussa.

Ranta kannustaa seuroja tarkastelemaan toimintatapoja ja kuinka seuran sisällä saataisiin hyvä ilmapiiri.

– Seurat kampanjoivat asian puolesta ja se näkyy monien seurojen tapahtumissa, vanhenpainilloissa ja otteluissa. Pieni tai iso rooli, jokainen on todella tärkeä, Ranta painottaa.

Ranta toivoo, että kampanja kasvaisi tasaisesti. Uusia seuroja ja tahoja tulee mukaan koko ajan.

– Olisi mukavaa, että kampanja saisi lisää näkyvyyttä ja, että se leviäisi uusille alueille. Tulevaisuudessa olisi upeaa, että kampanjasta tulisi aidosti valtakunnallinen, Ranta jatkaa.

Ponnistus on juuri voittanut tiukan kamppailun PPJ/Sinistä vastaan lukemin 2-1. Nelli ja koko joukkue on pelannut loistavan ottelun. Nelli korostaa kuinka mieluista omien taustajoukkojen kannustus ja tuki on.

– Kannustus on tosi kivaa ja se auttaa keskittymään peliin, Nelli hehkuttaa.

Kampanjan tiimoilta voi Stadi Cupin aikana lisätä kuvia eri sosiaalisen median kanaviin hashtagilla #kannustamua.

Teksti: Christian Soininvaara, Laajasalon Opiston urheilutoimittajaopiskelija