Ajankohtaista

6.6.2017

Saksan mestari, arvokisakävijä ja ykkösmaalivahti – Tinja-Riikka Korpela

Tinja-Riikka Korpela on Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen sekä saksalaisseura Bayern Münchenin ykkösmaalivahti. Hän elää täysipäiväistä ammattilaisjalkapalloilijan elämää ja on kenties tunnetuin suomalainen naisjalkapalloilija. Korpela on lisäksi edustanut eri seurajoukkueita Norjassa sekä Ruotsissa.

Vuodesta 2014 lähtien Bayernin punaiseen paitaan pukeutunut Korpela, tai tuttavallisemmin Tinni, on siis kokenut jo paljon. Seuran tarjoamat olosuhteet saavat kehuja 31-vuotiaalta veräjänvartijalta.

— Seura tarjoaa todella hyvät olosuhteet. Saa keskittyä treenaamiseen ja pelaamiseen, joka on totta kai tärkeintä, Korpela alleviivaa.

— Ympäri vuoden treenataan ulkona. Münchenissäkin tulee lunta viimeistään tammikuussa.

Bayern München tuo suurelle osalle jalkapallon ystävistä mieleen seuran miesten joukkueen. Supertähtiä vilisevä nimiryhmä pelaa saman tunnuksen alla ja samoissa väreissä, mutta paljon muuta yhteistä miesten ja naisten joukkueilla ei olekaan. Yhteistyö on vähäistä eri muodoissaan.

— Yhteistyötä on aika vähän. Eri paikoissa pelataan ja treenataan. Toki pelaajia näkee seuran toimistolla, jotka on samassa paikassa. Totta kai käyn katsomassa heidän pelejään aina kun mahdollista. He ovat kuitenkin aika eristyksissä muusta seurasta.

Bayernin miehet harjoittelevat Säbener Strassella, jossa on seuran toimistotilojen ohella viisi vehreää nurmea harjoitteluun. Naisjoukkue ei mahdu harjoittelemaan siellä, joten naiset harjoittelevat Sportpark Aschheimissa.

Olosuhteiden erot ovat isot myös peliareenoissa. Korpela pelaa joukkuetovereineen kotiottelunsa Grünwalder Stadionilla, joka vetää 12 500 henkeä. Hänen kollegansa, maailmanmestari Manuel Neuer, torjuu palloja 70 000 henkeä vetävällä Allianz Arenalla.

Korpelaa ei saa kiinni valittamisesta tai synkistelystä.

— Monessa asiassa Suomessa voi olla paremmat olosuhteet. Täällä on hyvät hallit, kun taas me vedetään ulkona ympäri talven. Aina ei asiat ole kiinni pelkästään olosuhteista.

Ensimmäinen Stadi Cup

Korpelalle tämänvuotinen Stadi Cup on siinä mielessä ikimuistoinen, että hän ei ole aiemmin ollut turnaukseen osallisena.

— Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, tämä on ensimmäinen kerta täällä. En ole junnuna koskaan pelannut enkä koskaan vieraillutkaan. Oli jo aikakin, Korpela hymyili.

Selitys löytyy maantieteestä. Muita junioreiden turnauksia sen sijaan on kertynyt.

— Olen Oulusta kotoisin ja sieltä ei lähdetty noin vain tänne. Vanhempana tietysti on normaalisti pelihommat tähän aikaan vuodesta, mutta nyt olen sopivasti kesälomilla.

— Kokkola Cupissa tullut oltua, Tampereella Ilves Cupissa ja Jyväskylässä. Ruotsissa tuli käytyä Piteåssa ja Västeråsissa. Nämä ainakin muistan.

Vuodet ovat vierineet ”Tinnin” junioriajoista. Samalla naisten ja tyttöjen jalkapallo on ottanut askelia eteenpäin. Sen pani merkille myös Korpela itse.

— Näyttäisi olevan paljon joukkueita täällä. Ihan mahtavaa, että tyttöjen ja naisten harrastajamäärät ovat nousussa ja toivottavasti jatkuu samaan malliin. Siistiä, että tytöillekin on turnauksia.

Naisten maajoukkue on pärjännyt miesten vastaavaa paremmin vuosien varrella. Vuonna 2013 Korpela oli mukana edustamassa Suomea Euroopan-mestaruuskilpailuissa.

Miehiä paremmasta menestyksestä huolimatta ihmisten ja median kiinnostus on ollut vähäistä. Palstatila ja katsojamäärät ovat pysyneet pieninä.

— Toki se on meistä itsestämme paljon kiinni. Pitää pelata hyvännäköistä futista, voittaa pelejä ja sitä kautta saada enemmän katsojia sekä näkyvyyttä.

— Aika vähän pelaaja kuitenkaan näitä asioita ajattelee. Jos pystyy tätä tekemään työkseen, se on jo unelma. Se on plussaa, jos media on kiinnostunut ja yleisöä tulee enemmän.

Saksassa kaikki on toisin. Myös naisjoukkueen tekemiset kiinnostavat paikallista mediaa paljon.

— Toki Saksa on viimeisen päälle futismaa. Naisten maajoukkue on voittanut maailmanmestaruuden, Euroopan mestaruuden vaikka kuinka monta kertaa ja viimeksi olympiakultaa Riossa, Korpela muistuttaa.

— Varsinkin joitain Saksan maajoukkuepelaajia viedään haastattelusta toiseen. Saksa on niin futismaa, että sitä on vaikea verrata Suomeen.

Monipuolista ja omatoimista harjoittelua

Korpelalla on selkeä näkemys siitä, että miten Suomen naisjalkapalloilun tasoa voidaan nostaa entisestään. Valmennuksen taso on oltava kunnossa jo junioripolun alusta lähtien.

— On saatava hyviä valmentajia pikkutytöistä alkaen, että laatua olisi junioreista asti. Se on suuri ero Saksaan, että siellä valmentajat ovat käyneet kaikki mahdolliset kurssit jo junnuja valmentaessa.

Valmentajille vastuusta ei voi pelkästään ulkoistaa. Omatoiminen harjoittelu joukkuetreenien ohessa kehittää merkittävästi, kuin myös useiden eri lajien harrastaminen.

— Jokapäiväinen hyvä tekeminen ratkaisee. Omalla ajalla on pakko tehdä myös, sillä joukkuetreeni ei pelkästään riitä.  Sekä monipuolinen treeni. Itse pelasin koripalloa pitkään sekä salibandya ja ringetteä. On tärkeää, että tulee monipuolista urheilua.

Lopuksi Tinja-Riikka lähettää terveisiä kaikille turnaukseen osallistuville.

— Tsemppiä kovasti kaikille peleihin ja nauttikaa. Kun junnuaikoja muistelee, turnaukset oli kaikista mukavampia muistoja, Korpela sanoo.

Miro Perhe