Ajankohtaista

28.9.2020

Stadi Cup – tyttöjen jalkapallon puolesta jo vuodesta 1985

Stadi Cup on Helsingissä vuosittain kesäkuussa järjestettävä, suurin eurooppalainen tyttöjen ja naisten jalkapalloturnaus. Turnaukseen osallistui vuonna 2019 lähes 400 joukkuetta ja 7000 pelaajaa.

Stadi Cup perustettiin vuonna 1985 halusta luoda tytöille samat mahdollisuudet harrastaa ja pelata jalkapalloa kuin pojille. Stadi Cupin perustaminen oli tärkeä osa tyttöjen jalkapallon kehittämistä 80 – luvulla. Palloliitossa toimi silloin erillinen naisvaliokunta, jonka tavoitteena oli kehittää naisten jalkapalloa ja tähän aikaa etenkin tyttöjen pelaamista. Haluttiin siis järjestää tytöille oma valtakunnallinen turnaus, Stadi Cup, jonka avulla pyrittiin kehittämään juuri tyttöjen kilpailutoimintaa. Turnaus oli siis merkittävässä roolissa siinä, että tytöille saatiin uusia sarjoja. Euroopassa naisten jalkapallo nosti kovasti päätään, mutta Suomessa suurin osa tyttöjunioreista oli pelannut liiton ja piirin pelejä poikajoukkueissa.

Ensimmäiseen Stadi Cup turnaukseen osallistui reilut 70 joukkuetta. Stadi Cup kohtasi paljon haasteita alkuvuosina, eikä turnausta otettu juuri millään tavalla huomioon. Turnaus ohitettiin usein lausahduksella ”nehän ovat vain tyttöjä”. Suomalaisten asenteessa kuitenkin tapahtui vuosien saatossa muutosta ja viimeistään siinä vaiheessa, kun Suomen naisten jalkapallomaajoukkue pääsi ensimmäistä kertaa koko Suomen historiassa välieriin EM-kisoissa vuonna 2005. Tämän jälkeen alkoi naisten ja tyttöjen jalkapallon nousu, vaikka työtä on vieläkin paljon tehtävänä.

Stadi Cup on edelleen tärkeässä roolissa vahvistamassa tyttöjen jalkapallokulttuuria Suomessa. Tytöt nousevat neljän päivän ajaksi päärooliin Helsingissä ja saavat pelata tasokkaita pelejä parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Turnauksen järjestelyissä kiinnitetäänkin erityistä huomiota siihen, että sarjat palvelevat jokaista joukkuetta mahdollisimman hyvin ja pelaajat saavat kokea upeita elämyksiä jalkapallon parissa.

Nykyisin Stadi Cupissa pelataan 10 ikäluokassa, F7:sta aina sarjaan B18 saakka. Mukana on myös naisten harrastesarja (”Ladies”) sekä erityisjalkapallojoukkueiden oma turnaus. Vuonna 2019 Stadi Cupiin osallistui ennätykselliset 383 joukkuetta. Turnaukseen on osallistunut joukkueita myös ulkomailta, kuten Ruotsista, Virosta, Thaimaasta ja Yhdysvalloista.

Stadi Cup Ry:n perustajajäsenet ovat helsinkiläisseurat Helsingin Jalkapalloklubi ja FC Kontu. Tänä päivänä järjestevänä seurana toimii yksin FC Kontu. Stadi Cup on ainoita turnauksia, joka järjestetään yhdistyspohjalla, pääsääntöisesti vapaaehtoisten toimesta.

Vuonna 2020 Stadi Cup turnaus jouduttiin ensimmäisen kerran perumaan koronaepidemian vuoksi. Perumisen johdosta, Stadi Cup toteutti oman podcast-sarjan yhteistyössä RadioPlayn kanssa. Yhdeksän jaksoa on kuunneltavissa RadioPlayn kotisivuilla. Jokaisessa jaksossa on vieraana tunnettuja jalkapallon parissa toimivia henkilöitä kuten Pippa Laukka, Jussi Vatanen, Essi Sainio sekä Stadi Cupin toiminnanjohtaja Minna Meriluoto.

 

F8 FC Kontu-Valtti 8.6.2012. Kuva: Jussi Eskola

EBK 2015

EPS 2018